Tulipa

IMG_1875 Tulipa gesneriana - Tulp in de voortuin :-)

Tulipa gesneriana is een plant die behoort tot de leliefamilie. Deze lange, late bloeier heeft een enkelvoudige bloem en lijnvormige of breed lancetvormige bladeren. De zoet-geurende tweeslachtige bloemen verschijnen in april en mei. Wikipedia

Ontleend aan Turks tulipan (mv.) ‘bloem van het geslacht Tulipa’ [1554; Rey], afgeleid van ouder Turks tülbend(-lâle)‘tulband(bloem)’, zie → tulband, vanwege de gelijkenis tussen de vorm van de geopende bloem en een tulband.

In 1562 stuurde hij een vracht tulpenbollen naar Antwerpen, waarmee de tulp geïntroduceerd werd in de Nederlanden. Ongeveer gelijktijdig (ca. 1550) was in Italië eenzelfde bloem bekend onder de naam tulipa(no). In het Nederlands verviel de uitgang -an al

Philippa, M. Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, 2003-2009

Auteur: bypioentje

Keep calm and haiku on

%d bloggers liken dit: